Горна Лужица е област во источниот дел на Германија со главно седиште во Бауцен (Будишин). Областа е двојазична, со оглед на тоа дека тука живеат Лужички Срби кои зборуваат свој словенски јазик — горнолужичкиот.

Грб на Горна Лужица, како што го нацртал Уго Герард Штрхл

Поврзано

уреди