Локални избори во Македонија (1996)

Локални избори во Македонија во 1996 година — избори кои се одржале на 17 ноември 1996 година со цел избирање на советници и градоначалници во 123 општини во Република Македонија плус градот Скопје. Ова биле првите локални избори во независна Македонија.

Локални избори во Македонија (1996)
Македонија
17 ноември 1996 → 2000

123 општини и град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
  Logo of the SDUM.jpg ВМРО-ДПМНЕ-Лого.svg PDP logo.png
Партија СДСМ ВМРО ДПМНЕ ПДП
Освоени места 54 30 20

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
  SPM-LOGO.jpg TDPMacedonialogo.png
Партија СПМ ДПТМ ДППРМ
Освоени места 10 2 1

  Седма партија Осма партија
  Dpsm.jpg
Партија ДПСМ Независни
Освоени места 1 1

Изборни нерегуларностиУреди

Поради големиот број поништувања на гласањето во одделни општини, како и времетраењето на законскиот рок за поднесување жалби, до издавањето на конечниот билтен не биле доставени податоци за следниве општини:

За избор на градоначалникУреди

За избор на членови на советУреди

Надворешни врскиУреди