Локални избори во Македонија (2000)

Локални избори во Македонија во 2000 година — избори кои се одржале на 10 септември 2000 година со цел избирање на советници и градоначалници во 123 општини во Република Македонија плус градот Скопје. Кандидати предложиле 28 политички партии, 2 коалиции и 36 групи на избирачи, а право на глас имале 1.634.859 жители. Ова биле последните локални избори пред новата територијална поделба на Македонија во 2004 година.

Локални избори во Македонија (2000)
Македонија
1996 ←
10 септември 2000 → 2005

123 општини и град Скопје
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Партија ВМРО ДПМНЕ СДСМ ПДП
Последни избори 30 54 20
Освоени места 59 32 23
Промена во местата 29 22 3

  Четврта партија Петта партија Шеста партија
 
Партија НДП Независни ОПЕР
Последни избори - 1 -
Освоени места 3 2 1
Промена во местата 3 1 1

  Седма партија Осма партија
 
Партија ДПСМ ДПТМ
Последни избори 1 2
Освоени места 1 1
Промена во местата 1
Партија Бр. на освоени советнички места Бр. на освоени градоначалнички места
СДСМ 736 32
ВМРО-ДПМНЕ 564 59
ПДП 268 23
ПДП-А и НДП 117 3
ОПЕР - 1
ДПСМ - 1
ДПТМ - 1
Независни - 2

Наводи

уреди