Лилјана Белева

Лилјана Белева (22 март 1940, Заечар - 27 јануари 1995, Скопје) — македонски писател - раскажувач, романсиер и писател за деца.

Лилјана Белева

ЖивотописУреди

Завршила филолошки факултет, група англиски јазик во Скопје. Работела како новинар во Македонското радио. Член на ДПМ од 1983 година.

ДелаУреди

  • Моето парче земја (раскази, 1980)
  • Калина, Капушко и Маѓосниот шеј (роман за деца, 1982)
  • Лимузина за млечниот пат (раскази, 1984)
  • Жолтата амфора (роман, 1989)
  • Нашите коски (роман, 1993)
  • Орловото седело (раскази за деца, 1996) - издадено посмртно
  • Перниче од ружи (роман, 1996) - издадено посмртно