Лагадинако Поле (грчки: Κάμπος του Λαγκαδά, Кампос ту Лагада) — рамница во Егејска Македонија, денес Грција.

Лагадинско Поле во рамките на Егејска Македонија
Местоположба на Лагадинското Поле во Егејска Македонија

Полето е долго околу 28 км во правец север-северозапад кон југ-југоисток, а широка е 10 км. Во средиштето се наоѓа градот Лагадина, а во јужниот дел на полесто е Лагадинското Езеро, кое преку кус канал се прелева во Бешичкото Езеро. Полето е заградено од солунското ридје од југоисток и од планината Круша од северозапад. Ридјето се сврзува со Круша и го дели коритото на реката Галик од Лагадинското Поле.

На почетокот на XX век Лагадинското Поле било населено со Македонци, но веќе половината биле погрчени.[1]

Полето е многу плодно, со ровка почва, и во него претежно се одгледува сусам, памук и житни растенија.[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

40°45′7″N 23°4′3″E / 40.75194° СГШ; 23.06750° ИГД / 40.75194; 23.06750