Лагадинско Езеро (грчки: Λίμνη Κορώνεια, Лимни Коронија) — езеро во Солунско, Егејска Македонија, денес во Грција. Понекогаш се среќаваат и имињата Ајвасилско езеро, Агиос Василис, Лимни Лагада (Λίμνη Λαγκαδά). Наоѓа се на 30  км североисточно од Солун. Поврзано е преку два природни канала на исток со Бешичкото Езеро, со коешто сочинуваат заеден екосистем.[1] Архивирано на 28 септември 2007 г.

Лагадинско Езеро
Λίμνη Κορώνεια
Карта на Лагадинско Езеро
Лагадинско Езеро во рамките на Егејска Македонија<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Грешка во изразот: Недостасува операнд за *%; left: -519%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Лагадинско Езеро
ПодрачјеСолунско, Егејска Македонија
Сливни земјиГрција
Најг. длабочина2 м
Надм. височина100 м

Хидролошки податоци уреди

Во седумдесеттите години езерската површина изнесувала 46,2 км2 и длабочина од 8 метри. Во наредните 20 години обемот на езерото критички се смалил, така што во 1995 веќе било со површина 30 км2 и длабочина од 1 метар. Во е 2002 целосно исушено, а во 2003 е делумно востановено со максимална длабочина 0,9 метри. Како резултат цути цијанобактеријата Prymnesium parvum, што пак води до масовна смрт на птици и риба.[2] Архивирано на 21 февруари 2007 г. По изработувањето на план за справување со еколошката криза и неговата реализациј, во 2004 езерската површина е 34,39 км2.[3][мртва врска] Езерото е плитко, еутрофно, со мала количина на кислород во водата летно време.

Во езерото се влева реката Богдана.

Флора уреди

Фауна уреди

Поврзано уреди

Наводи уреди

Надворешни врски уреди