Крајни точки на Русија

список на статии на Викимедија

Ова се крајните точки на Русија во географски и топографски поглед.

Гратчето Певек.
Елбрус

Најсеверната и најисточната точка на Русија се совпаѓаат со оние на Евроазија (како на копното, така и на островите).

СССР ги имал истите крајни точки, со исклучок на најјужната — Кушка (денес Серхетабат во Туркменистан, додека највисока била Врвот на Комунизмот (денес Исмаил Самани во Таџикистан), со 7.495 м.

Просторни крајности Уреди

Со острови и ексклави

Главна копнена територија

Градови

Трајно населени места

1според патеката на меѓународната датумска граница.

Висински крајности Уреди

На карта Уреди

 
 
’рт Флигели
 
кај г. Рагдан
 
Нармелн
 
о. Ратманов
 
м. Чељускин
 
’рт Дежњов
 
брег на р. Педја
 
Певек
 
Дербент
 
Балтијск
 
Анадир
Крајни точки на Русија

Поврзано Уреди