Краснојарски крај

Краснојарски крај
Знаме на Краснојарскиот крај Грб на Краснојарскиот крај
=Позиција во Русија
Сибирски федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Сибирски
Површина: 2 339 700 км2
Население: 2 966 042 ( 2002)
Главен град: Краснојарск
Густина на население: 1.3 жит. на км2
Повикувачки број: 24

Краснојарски крај (руски:Красноя́рский край) е федерален субјект во Русија. Административен центар е Краснојарск.