Псковска област
Грб на Псковската област Грб на Псковската област
Псковска во Русија
Северозападен федерален округ во Русија
Држава: Русија
Округ: Северозападен
Површина: 55 300 км2
Население: 760 810( 2002)
Главен град: Псков
Густина на население: 13.8 жит. на км2
Повикувачки број: 60

Псковска област (руски:Пско́вская о́бласть) е федерална област во Русија. Административен центар е градот Псков.