Флигели (’рт)

’рт во Земјата на Фрац Јосиф, Русија и најсеверна точка на Европа

81°50′35″N 59°14′22″E / 81.84306° СГШ; 59.23944° ИГД / 81.84306; 59.23944 (Флигели)

’Ртот Флигели на северниот крај на Рудолфовиот Остров

Флигели (руски: Мыс Флигели) — ’рт на северниот крај на Рудолфовиот Остров во склоп на Земјата на Франц Јосиф, Русија. Ова е најсеверна точка на Русија, Европа, Евроазија и Афроевроазија. Оддалечен е 911 км од Северниот Пол.

’Ртот прва го посетила австроунгарската експедиција на Северниот Пол во 1874 г. и го нарекла картографот Август фон Флигели (1811-1879).

Поврзано

уреди