Кралски академии во Шведска

Кралски академии — независни организации, основани со кралска наредба со цел да се развиваат уметностите, културата и науката во Шведска. Шведската академија и Академијата на науките се надлежни за избирање на добитниците на Нобеловата награда за литература, физика, хемија и економија. Групата академии опфаќа и неколку научни друштва, од кои три имаат добиено кралска повелба во текот на XVIII век.

Зградата на Шведската академија

Поради нивната научно-образовна дејност, академиите имаат ограничена даночна одговорност, дури и за приходите добиени од работење со нивните недвижности.[1]

Во мај 2011 Кралската академија на науките ја основала Шведската младинска академија за млади научници и истражувачи.[2]

Уметност и култура

уреди
 
Зградата на Кралската академија на ликовните уметности

Наука

уреди
 
Зградата на Кралската академија на науките

Воена наука

уреди

Друштва со кралска повелба

уреди

Наводи

уреди
  1. Данок на приходи (1999:1229) 7 глава. 16 § - Законски одредби на Шведска Архивирано на 27 септември 2011 г. - Парламент на Шведска (шведски)
  2. Шведска младинска академија Архивирано на 15 јануари 2012 г. - Кралска академија на науките (англиски)