Кралска академија на инженерските науки (Шведска)

Кралска академија на инженерските науки (швед. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA) е една од кралските академии во Шведска. Основана е во 1919 од страна на кралот Густаф V. Академијата е независна организација која има за цел да го унапредува контактот и размената помеѓу деловниот сектор, научните истражувачи и владата во рамките на Шведска и ширум светот.

Моментален претседател на академијата е Бјорн О. Нилсон (од 2008).[1]

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди