Кралска академија на воените науки (Шведска)

Кралската академија на воените науки (швед. Kungliga Krigsvetenskapsakademien) е една од кралските академии во Шведска. Основана во 1739 од кралот Фредрик I. Академијата е независна организација и форум за воени (војска и воздухопловство) и одбранбени проблематики. Членството е ограничено на 160 академици, и тоа помлади од 62 години.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди