Ласа

главен град на автономниот регион Тибет, Кина

Ласа (на тибетски: ལྷ་ས) е град и градски округ во Тибетскиот автономен регион 拉薩 НРК. Во него се наоѓа седиштето на владата на автономниот регион, претходно главен град на независната тибетска држава.