Тврдина

вид одбранбено утврдување
(Пренасочено од Кастел)

Тврдина, крепост[1] или кале[2] — одбранбена структура и еден од главните симболи на средниот век. Обично се опишува како градба која служи како резиденција на одреден монарх, благородник или заповедник на определена територија. Обично, тврдините се градат на високи и непристапни ридови, со цел да се подобри нивната заштита од надворешни влијанија.

Струмичко кале

Тврдината како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „крепост“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „кале“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Васил Тоциновски, „Во потрага по смислата на живеењето: Меша Селимовиќ Дервишот и смртта“, во: Меша Селимовиќ, Дервишот и смртта. Скопје: АЕА издавачи, Матица македонска, 2000, стр. 9.
  4. Orhan Pamuk, Bela tvrđava. Beograd: Geopoetika, 2008.
  5. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 19.
  6. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 74.