Карбамазепин

Карбамазепинот претставува антиконвулзив, лек кој претежно се користи во третман на епилепсија и биполарно растројство.

Карбамазепин
Carbamazepine.svg
Carbamazepine3Dan.gif
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • US: D (Доказ за ризик)
Начин на издавање
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
Орално
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост80%
Врзување за белковините76%
МетаболизамHepatic—by CYP3A4, to active epoxide form (carbamazepine-10,11 epoxide)
Полувреме на елиминација25–65 часа
Екскреција2–3% се излачуваат преку урината непроменет
Назнака
CAS-број298-46-4 85756-57-6 (дихидрат)
ATC кодN03AF01
PubChemCID: 2554
DrugBankAPRD00337
ChemSpider2457
Хемиски податоци
ФормулаC15H12N2O
Моларна маса236,269 g/mol

Од Светската здравствена организација се смета како едно од основните лекарства за најголемиот дел од популацијата.

ИсторијаУреди

Карбамазепинот бил откриен од хемичарот Walter Schindler кој работел во J.R. Geigy AG (денес Novartis) во Базел, Швајцарија, во 1953 година.[1]

НаводиУреди

  1. Schindler W, Häfliger F (1954). „Über Derivate des Iminodibenzyls“. Helvetica Chimica Acta. 37 (2): 472–83. doi:10.1002/hlca.19540370211.

Надворешни врскиУреди