Камбуница (грчки: Καμβούνια, Камвунија) — планина во јужна Егејска Македонија, близу границата со Тесалија. Се наоѓа на 40 км источно од градот Гребен (Геревена). Се издига јужно од реката Бистрица, на висина од 1.615 метри кај планината Црвена Гора.

Камбуница
Καμβούνια
Mt.Kamvounia Servia Greece.JPG
Поглед на Камбуница од Серфиџе
Највисока точка
Надм. вис.1.615 м
Географија
Камбуница
Καμβούνια на интерактивна карта

Карта

МестоГребенско / Кожанско, Егејска Македонија

Населени местаУреди

На планината и во нејзината околина се среќаваат селата Дескати, Чука, Нова Чука, Черешово, Пичуга, Селисма, Вратина, Мокро, Делино, Лужани, Рахово, Лаваница, Земњач и други.

ПоврзаноУреди