Кавкаски народи

Кавкасци се луѓе кои потекнуваат или живеат во Кавкаскиот регион. Во регионот има над 50 различни етнички групи.[1]

Етно-лингвистичка карта на Кавказот од 2009

Кавкасци кои зборуваат кавкаски јазициУреди

  Главна статија: „Кавкаски јазици.

Кавкасци кои зборуваат турски јазициУреди

  Главна статија: „Туркиски народи.

Кавкасци кои зборуваат индоевропски јазициУреди

Кавкасци кои зборуваат семитски јазициУреди

НаводиУреди

  1. Caucasian peoples, Encyclopædia Britannica
  2. 2,0 2,1 Понекогаш класифицирани и во групата Аваро-Андо-Дидоанци

ПоврзаноУреди