Северозападнокавкаски јазици

јазична група

Северозападнокавкаски јазици (апхаско-адигејски или (северно)понтски јазици) — група на јазици говорени во регионот Кавказ, особено во Русија (Адигеја, Кабардино-Балкарија, Карачаево-Черкесија) во Грузија (Абхазија) и Турција. Ова е посебна група, одделна од североисточнокавкаската, чии јазици се наречени и „севернокасписки“.

Северозападнокавкаски
апхаско-адигејски, понтски
Географска
распространетост:
Кавказ
Класификација:едно од основните јазични семејства во светот
Гранки:
Апхаски
(Апхаско-абазински, апхаско-тапантски)
[[File:|300px]]

Јазици уреди

Поврзано уреди