Ињевско-конечка парохија

парохија на МПЦ-ОА

Ињевско-конечка парохија — македонска православна парохија, дел од Радовишкото архијерејско намесништво на Брегалничката епархија на МПЦ - ОА. Нејзино седиште е црквата „Вознесение Христово“ во селото Ињево. Парохиски свештеник е Златко Пуреовски.[1]

Парохијата ги опфаќа селата: Ињево и Дедино и Лакавичките села: Конче, Долни Липовиќ, Горни Липовиќ, Ракитец, Загорци, Лубница, Габревци, Скоруша и Гарван.

Цркви Уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[2] Можно е списокот да е нецелосен.

Име Населено место Изградена Слика
Црква „Вознесение Христово“
(парохиска црква)
Ињево 1872  
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Ињево 1991  
Црква „Св. Петка“
(манастирска црква)
Ињево 1994  
Црква „Св. Архангел Михаил“
(манастирска црква)
Ињево 1999  
Црква „Св. Димитриј“
(манастирска црква)
Ињево  
Параклис „Св. Константин и Елена“
(манастирска црква)
Ињево  
Црква „Св. Никола“ Дедино 1910  
Црква „Св. Атанасиј“ Дедино  
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Ракитец 1939  
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Долни Липовиќ 1847  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Долни Липовиќ втора половина на XX век  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Горни Липовиќ 1877  
Црква „Св. Константин и Елена“ Лубница 1840  
Црква „Св. Илија“ Лубница 2006  
Црква „Св. Ѓорѓи“ Лубница  
Црква „Св. Стефан“ Конче 1366  
Црква „Вознесение Христово“ Габревци  
Црква „Св. Димитриј“ Габревци
Црква „Св. Марена“ Габревци 2005
Црква „Св. Ѓорѓи“ Скоруша
Црква „Св. Ѓорѓи“ Гарван
Црква „Св. Ѓорѓи“ Загорци

Наводи Уреди

  1. Ињевско-конечка парохија Архивирано на 1 април 2022 г.“. Брегалничка епархија.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.

Надворешни врски Уреди