Изборна единица 4

изборна единица во Македонија

Изборната единица 4 е една од шесте изборни единици во Македонија. Оваа изборна единица опфаќа општини од јужна и југоисточна Македонија. На парламентарните избори од оваа изборна единица се избираат дваесет пратеници за Собранието на Македонија.

Општини уреди

 

Изборната единица 4 опфаќа територија на 19 општини:[1]

 1. Општина Прилеп
 2. Општина Струмица
 3. Општина Радовиш
 4. Општина Конче
 5. Општина Валандово
 6. Општина Гевгелија
 7. Општина Дојран
 8. Општина Богданци
 9. Општина Кавадарци
 10. Општина Неготино
 11. Општина Демир Капија
 12. Општина Битола (дел)
 13. Општина Кривогаштани (дел)
 14. Општина Могила
 15. Општина Новаци
 16. Општина Росоман
 17. Општина Босилово
 18. Општина Василево
 19. Општина Ново Село

Вкупен број на гласачи уреди

 • 2002: 277.126
 • 2006: 285.748
 • 2008: 289.664
 • 2011: 292.596
 • 2014: 280.810

Наводи уреди

Поврзано уреди