Живко Јаневски (роден на 1 август 1940 година во Градско, Велешко - починал на 15 март 2000 година во Скопје) — македонски новински фоторепортер.[1]

Живко Јаневски
Роден 1 август 1940
Градско, Велешко, Кралство Југославија
Починал 15 март 2000
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање фоторепортер

Животопис уреди

Живко Јаневски бил прогласен за мајстор на фотографија на Југославија во 1974 година, а во наредната година во Берн го добил највисокото меѓународно признание за уметничка фотографија ЕФИАП. Со фотографија почнал како член на белградските фото-клубови „Електромашинац” и „Београд” (1957 /1968), а професионално по враќањето во Скопје (1968).

Целиот свој работен век го минал во НИП „Нова Македонија” како соработник и уредник на фотографија на „Нова Македонија”, „Вечер”, „Журнал”, „Екран”, „Починка”, „Пулс”. Имал седум самостојни изложби, излагал уште на дваесетина групни изложби во најзначајни фото-салони во светот. Освоил 84 награди. Од 2001 г. е востановена годишна „Гран при награда Живко Јаневски” за најуспешни фоторепортерски остварувања.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Јаневски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 633. Text "series " ignored (help)