Жан Кокто (на француски: Jean Cocteau, 5 јули 1889 - 11 октомври 1963) — француски писател, сликар и режисер. Како експериментатор поминал низ фази на модерна уметност - кубизам, дадизам, надреализам, а по разноликоста на опусот се смета за ѕвезда на францускиот дух (Орфеј, Страшни деца, Петел и Арлекин).
Тој бил член на Француската академија од 1955, на позиција број 31 сè до 1963 година.

Портрет на Жан Кокто

Творештво

уреди

Филмографија

уреди