Европска кујна

список на статии на Викимедија

Европската кујна ги опфаќа кујните на Европа [1] вклучувајќи ги и кујните донесени во другите земји од европските доселеници и колонисти. Понекогаш терминот „европска“, или поконкретно „континентална“ кујна, се користи за построго да се однесува на кујната од западните делови на континентална Европа.

Шпански крем карамел
Француски багет
Италијански тестенини
Стек на скара
Браткартофелн

Кујните на западните земји се разновидни, иако постојат заеднички одлики кои ги разликуваат од оние на другите региони.[2] Во споредба со традиционалното готвење во Источна Азија, месото е поистакнато и позначајно во големината на порциите.[3] Особено стек и котлети се вообичаени јадења низ Западот.  Западните кујни исто така го нагласуваат виното од грозје  и сосови како зачини, зачини или додатоци (делумно поради тешкотијата на зачините да навлезат во често поголемите парчиња месо што се користат во готвењето на западот). Многу млечни производи се користат во готвењето.[4] Постојат стотици варијанти на сирење и други ферментирани млечни производи . Лебот од бело пченично брашно одамна бил престижен скроб, но историски, повеќето луѓе јаделе леб, колачи или каша од 'рж, спел, јачмен и овес .[5][6] Подобрите правеле и тестенини, кнедли и колачи . Компирот стана главно растение за скроб во исхраната на Европејците и нивната дијаспора уште од европската колонизација на Америка. Пченката е многу поретко застапена во повеќето европски диети отколку во Америка ; сепак, пченкарниот оброк (палента) е главен дел од кујната на Италија и на Балканот. Иако во Европа се јадат лебници (особено со додатоци како пица или тарт фламбе ) и ориз, тие се само основна храна во ограничени области, особено во Јужна Европа. Салатите (ладни јадења со неварен или варен зеленчук, понекогаш со прелив) се составен дел на европската кујна.

Европската презентација еволуираше од носење повеќе јадења на маса одеднаш, до сервирање на јадењата последователно. Вообичаено, ладните, топлите и солените и слатките јадења се служат строго одделно по овој редослед, како предјадење или супа, како прво јадење и главно јадење и како десерт. Јадењата кои се и слатки и солени биле вообичаени порано во античката римска кујна, но денес се невообичаени, а слатките јадења се служат само како десерт. Услугата каде што гостите можат слободно да земат храна сами се нарекува шведска маса и обично е ограничена на забави или празници. Сепак, се очекува гостите да ја следат истата шема.

Историски гледано, европската кујна е развиена во европските кралски и благородни дворови. Европското благородништво обично носело оружје и живеело во посебни имоти во селата. Ножот бил примарен прибор за јадење (прибор за јадење), а следело јадење шницли и друга храна за која е потребно сечење. Ова беше во контраст со кујната од Источна Азија, каде што владејачката класа беа судските службеници, кои храната ја подготвуваа за јадење во кујната, за да се јаде со стапчиња за јадење. Ножот бил заменет со лажица за супи, додека виљушката била воведена подоцна во раниот модерен период, околу. 16 век. Денес, повеќето јадења се наменети да се јадат со прибор за јадење и само неколку храни со прсти може да се јадат со раце во учтиво друштво.

Наводи

уреди
  1. Culinary Cultures of Europe: Identity, Diversity and Dialogue. Council of Europe.
  2. Kwan Shuk-yan (1988). Selected Occidental Cookeries and Delicacies, p. 23. Hong Kong: Food Paradise Pub. Co.
  3. Lin Ch'ing (1977). First Steps to European Cooking, p. 5. Hong Kong: Wan Li Pub. Co.
  4. Kwan Shuk-yan, pg 26
  5. Alfio Cortonesi, "Self-sufficiency and the Market: Rural and Urban Diet in the Middle Ages", in Jean-Louis Flandrin, Massimo Montanari, Food: A Culinary History from Antiquity to the Present, 1999, ISBN 0231111541, p. 268ff
  6. Michel Morineau, "Growing without Knowing Why: Production, Demographics, and Diet", in Jean-Louis Flandrin, Massimo Montanari, Food: A Culinary History from Antiquity to the Present, 1999, ISBN 0231111541, p. 380ff

Литература

уреди