Десертот е еден вид храна која што се јаде после ручекот или вечерата. Десертот обично е слатка храна, како сладолед, колачи, торти.

Различни видови на десерти.

Потекло на поимот уреди

Зборот десерт потекнува од францускиот збор „desservir“ (што значи да се исчисти масата) и негатива од латинскиот збор „servire“[1].

Наводи уреди