Европско првенство во кошарка 1995

(Пренасочено од Евробаскет 1995)

Европското првенство во кошарка 1995 или Евробаскет 1995 било 29. континентално европско првенство во кошарка. Се одржало во Грција, од 21 јуни до 2 јули. На првенството учествувале 14 тима. Првак станала репрезентацијата на СР Југославија.

Фаза по групи

уреди

Група A

уреди

Резултати

уреди
21 јуни
  Германија 82 - 96   Литванија
  Израел 71 - 73   Италија
  Грција 80 - 84 (ОТ)   Југославија
22 јуни
  Италија 68 - 67   Германија
  Грција 73 - 89   Литванија
  Шведска 62 - 87   Израел
23 јуни
  Југославија 70 - 61   Литванија
  Германија 81 - 71   Шведска
  Грција 67 - 61   Италија
24 јуни
  Југославија 87 - 74   Италија
  Израел 78 - 60   Германија
  Грција 86 - 68   Шведска
26 јуни
  Југославија 85 - 58   Шведска
  Грција 59 - 49   Израел
  Литванија 80 - 69   Италија
27 јуни
  Израел 59 - 72   Југославија
  Литванија 96 - 73   Шведска
  Германија 79 - 83   Грција
28 јуни
  Италија 93 - 61   Шведска
  Југославија 92 - 79   Германија
  Литванија 91 - 75   Израел

Табела

уреди
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.   Југославија 6 6 0 490:411 12 +79
2.   Литванија 6 5 1 513:442 11 +71
3.   Грција 6 4 2 448:430 10 +18
4.   Италија 6 3 3 438:433 9 +5
5.   Израел 6 2 4 419:417 8 +2
6.   Германија 6 1 5 448:488 7 -20
7.   Шведска 6 0 6 393:528 6 -135

Група B

уреди

Резултати

уреди
21 јуни
  Русија 126 - 74   Финска
  Словенија 68 - 89   Франција
  Шпанија 85 - 70   Турција
22 јуни
  Хрватска 91 - 83   Словенија
  Франција 65 - 85   Русија
  Финска 74 - 87   Шпанија
23 јуни
  Турција 81 - 79   Финска
  Шпанија 75 - 86   Франција
  Русија 94 - 100 (ОТ)   Хрватска
24 јуни
  Франција 90 - 76   Турција
  Словенија 82 - 92   Русија
  Хрватска 80 - 70   Шпанија
26 јуни
  Турција 68 - 90   Хрватска
  Финска 81 - 94   Франција
  Шпанија 88 - 85   Словенија
27 јуни
  Словенија 93 - 74   Турција
  Хрватска 92 - 77   Финска
  Русија 78 - 94   Шпанија
28 јуни
  Финска 72 - 94   Словенија
  Турција 93 - 102   Русија
  Франција 72 - 81   Хрватска

Табела

уреди
место тим натпревари победи порази резултати бодови кош. раз.
1.   Хрватска 6 6 0 534:464 12 +70
2.   Шпанија 6 4 2 499:473 10 +26
3.   Русија 6 4 2 577:508 10 +69
4.   Франција 6 4 2 496:466 10 +30
5.   Словенија 6 2 4 505:506 8 -1
6.   Турција 6 1 5 462:539 7 -77
7.   Финска 6 0 6 457:574 6 -117

Елиминациски натпревари

уреди

Финална фаза

уреди
Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
30 јуни        
   Русија  71
1 јули
   Литванија  82  
   Хрватска  80
30 јуни
     Литванија  90  
   Италија  61
2 јули
   Хрватска  71  
   Југославија  96
30 јуни
     Литванија  90
   Грција  66
1 јули
   Шпанија  64  
   Југославија  60 Трето место
30 јуни
     Грција  52  
   Франција  86    Грција  68
   Југославија  104      Хрватска  73
2 јули


Разигрување за 5 - 8 место

уреди
  Класификација Пето место
             
1 јули
   Франција 74  
   Шпанија 75  
 
2 јули
       Шпанија 75
     Италија 82
Седмо место
1 јули 2 јули
   Русија 70    Франција  89
   Италија 80      Русија  108

Конечен редослед

уреди
 1.   Југославија
 2.   Литванија
 3.   Хрватска
 4.   Грција
 5.   Италија
 6.   Шпанија
 7.   Русија
 8.   Франција
 9.   Израел
 10.   Германија
 11.   Шведска
 12.   Словенија
 13.   Турција
 14.   Финска
Европски првак 1995.
 
СР Југославија
Шеста титула

Наводи

уреди