Европско првенство во кошарка 1953

(Пренасочено од Евробаскет 1953)

Европското првенство во кошарка 1953 година е осмиот Евробаскет организиран од ФИБА Европа. Првенството се одржало во СССР од 24 мај до 4 јуни. На Евробаскетот учествувале 17 национални селекции а шампион била репрезентацијата на СССР, освојувајќи ја својата трета титула.

РезултатиУреди

Прелиминарна рундаУреди

Група АУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Чехословачка 3 3 0 202 107 +95 6
2.   Италија 3 2 1 186 134 +52 5
3.   Романија 3 1 2 148 146 +2 4
4.   Швајцарија 3 0 3 101 250 -149 3
Италија   61 - 43   Романија
Чехословачка   94 - 33   Швајцарија
Швајцарија   32 - 82   Италија
Чехословачка   49 - 31   Романија
Романија   74 - 36   Швајцарија
Чехословачка   59 - 43   Италија

Група БУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Египет 3 3 0 223 125 +98 6
2.   Франција 3 2 1 199 151 +48 5
3.   Западна Германија 3 1 2 150 187 -37 4
4.   Шведска 3 0 3 96 205 -109 3
Шведска   37 - 65   Западна Германија
Франција   58 - 74   Египет
Франција   76 - 44   Западна Германија
Египет   75 - 26   Шведска
Западна Германија   41 - 74   Египет
Франција   58 - 74   Шведска

Група ЦУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 3 3 0 241 99 +142 6
2.   Унгарија 3 2 1 206 129 +77 5
3.   Белгија 3 1 2 122 151 -29 4
4.   Данска 3 0 3 79 269 -190 3
Унгарија   95 - 30   Данска
СССР   59 - 31   Белгија
Унгарија   57 - 35   Белгија
СССР   118 - 14   Данска
Данска   35 - 56   Белгија
СССР   64 - 54   Унгарија

Група ДУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Израел 4 3 1 178 141 +37 7
2.   СФР Југославија 4 3 1 218 170 +48 7
3.   Бугарија 4 3 1 230 182 +48 7
4.   Финска 4 1 3 184 219 -35 5
5.   Либан 4 0 4 159 257 -98 4
Либан   51 - 95   СФР Југославија
Бугарија   61 - 45   Финска
Израел   60 - 36   Финска
Либан   51 - 94   Бугарија
Бугарија   48 - 61   Израел
Финска   37 - 41   СФР Југославија
Југославија   57 - 55   Израел *
Финска   66 - 57   Либан

* По четири дополнителни времиња.

Израел   2 - 0   Либан
Југославија   25 - 27   Бугарија

Натпревари за пласман од 9 до 17 местоУреди

Група 1Уреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Бугарија 3 3 0 255 128 +127 6
2.   Швајцарија 3 2 1 168 163 +5 5
3.   Западна Германија 3 1 2 145 164 -19 4
4.   Данска 3 0 3 99 212 -113 3
Бугарија   96 - 26   Данска
Западна Германија   44 - 51   Швајцарија
Бугарија   77 - 52   Швајцарија
Данска   31 - 51   Западна Германија
Швајцарија   65 - 42   Данска
Бугарија   82 - 50   Западна Германија

Група 2Уреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Белгија 4 3 1 263 213 +50 7
2.   Финска 4 3 1 216 185 +31 7
3.   Романија 4 3 1 250 213 +37 7
4.   Либан 4 1 3 241 235 +6 5
5.   Шведска 4 0 4 156 280 -124 4
Шведска   32 - 55   Финска
Белгија   74 - 66   Либан
Романија   51 - 59   Финска
Белгија   75 - 38   Шведска
Либан   76 - 43   Шведска
Романија   60 - 55   Белгија
Финска   49 - 59   Белгија
Либан   56 - 65   Романија
Финска   53 - 43   Либан
Шведска   43 - 74   Романија

Разигрување за пласманУреди

13 до 16 место:

Западна Германија   58 - 56   Либан
Романија   80 - 53   Данска

Натпревари за од 9 до 11 место:

Бугарија   57 - 45   Финска
Белгија   59 - 43   Швајцарија

15 место:

Либан   74 - 40   Данска

13 место:

Западна Германија   59 - 69   Романија

11 место:

Финска   45 - 51   Швајцарија

9 место:

Бугарија   71 - 52   Белгија

Финална рундаУреди

Група ХУреди

Унгарија   49 - 38   Италија
Израел   40 - 29   СФР Југославија
Франција   73 - 62   Египет
СССР   49 - 41   Чехословачка
Југославија   66 - 64   Чехословачка
Израел   47 - 42   Италија
СССР   80 - 51   Франција
Унгарија   89 - 50   Египет
Израел   59 - 53   Чехословачка
Југославија   39 - 56   Франција
Италија   51 - 60   Египет
Унгарија   24 - 29   СССР
Италија   54 - 88   СССР
Југославија   51 - 69   Унгарија
Израел   2 - 0   Египет
Чехословачка   53 - 49   Франција
Италија   45 - 48   СФР Југославија
Израел   45 - 62   Франција
Чехословачка   44 - 39   Унгарија
Египет   27 - 66   СССР
Чехословачка   43 - 39   Италија
Египет   39 - 58   СФР Југославија
Израел   25 - 75   СССР
Франција   50 - 39   Унгарија
Франција   52 - 54   Италија
Египет   33 - 87   Чехословачка
Израел   20 - 66   Унгарија
СССР   57 - 43   СФР Југославија

Група Х:

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 7 7 0 444 265 +179 14
2.   Унгарија 7 4 3 375 282 +93 11
3.   Франција 7 4 3 391 374 +17 11
4.   Чехословачка 7 4 3 387 332 +55 11
5.   Израел 7 4 3 238 327 -89 11
6.   СФР Југославија 7 3 4 334 370 -36 10
7.   Италија 7 1 6 323 387 -64 8
8.   Египет 7 1 6 271 426 -155 7
Европски првак 1953.
 
Советски Сојуз
Трета титула

Конечен пласманУреди

Место Репрезентација
1   СССР
2   Унгарија
3   Франција
4   Чехословачка
5   Израел
6   СФР Југославија
7   Италија
8   Египет
9   Бугарија
10   Белгија
11   Швајцарија
12   Финска
13   Романија
14   Западна Германија
15   Либан
16   Данска
17   Шведска

Надворешни врскиУреди