Драго Јанчар

Драго Јанчар (13 април 1948, Марибор ) — словенечки модерен писател.[1]

Драго Јанчар
Drago Jančar in Brno (2).JPG
Роден 13 април 1948
Марибор, СФРЈ
Националност Словенец
Занимање писател

ЖивотописУреди

Драго Јанчар е роден во партизанско семејство во Марибор. По завршувањето на средното по хемиско училиште, тој се запишал на Правниот факултет во Вишото правно училиште во Марибор, каде стана уредник на студентскиот весник, наскоро дошол во судир со комунистичките власти околу неговите критички текстови против владејачкиот режим. Во 1974 година, беше уапсен од југословенските власти под обвинение за „ширење на непријателска култура“.Јанчар беше затворен 1 година, но откако ги отслужил првите 3 месеци тој беше ослободен, а потоа беше испратен во касарна во Србија каде вознемирувањата против него продолжиле. По завршувањето на воена служба, Јанчар се посветувал на пишувањето, и од тогаш неговата кариера оди во нагорна линија. По преселувањето во Љубљана, станал уредник на списанието Матица словенска, вбројувајќи се во редовите на писателите, уметниците и интелектуалците познати по нивниот негативен став кон комунистичкиот режим, вклучувајќи ги и Едвард Коцбек, Дане Зајц, Томаж Шаламун, Борис Пахор и други[2]. Првично, Јанчар не бил во можност да ги објави своите книги во Словенија, но по смртта на Тито, тој прво се стекна со слава како драмски писател и филмски сценарист а од 1980-тите стана еден од најталентираните современи словенечки писатели не само во границите на поранешна Југославија, туку и во централна Европа, Шпанија и Италија.

Иако Јанчар не е директно вклучен во политиката, тој отворено ја покажува својата поддршка за Словенечката демократска партија на изборите во 2000 и 2004 година, што, сепак, не го спречува да го искаже својот скептицизам за време на европската интеграција на Словенија, како и загриженоста за сите можни последици. од наметнатата „политичка коректност“ во либералните медиуми, кои често предизвикуваат поттикнување ксенофобија. Забележливи на оваа тема се неговите есеи „Египетски казани со месо“ (1994) и „Ксенос и ксенофобија“ (2000).

ТворештвоУреди

РоманиУреди

 • 35 степени (1974)[3].
 • Галиот (1978)
 • Северни светла (1984)
 • Изгледот на ангелот (1992)
 • Зуење во главата (1998)
 • Катарина, паунот и језуитот (2000)
 • Градителот (2006)
 • Безимено дрво (2008)
 • Го видов тоа вечерва (2010)
 • Мај, ноември (2014)
 • Исто така и Љубов (2017)

ДрамиУреди

 • Десидентот Арнож и неговиот народ (1982)
 • Големиот брилијантен валц (1985)
 • Сите тирани на Мамелук имаат лош крај ... (1986)
 • Дедал (1988)
 • Падот на Климент (1988)
 • Гонејќи го Года (1988)
 • Холштат (1994)
 • Северни светла (2005)

ЕсеиУреди

 • Скршено грне (1992)
 • Египетски казани со месо месо (1994)
 • Бриони (2002)
 • Душата на Европа (2006)

НаградиУреди

Делата на Драго Јанчар се објавени во голем број на земји во Европа, Азија и Америка и имат добиено бројни словенечки и меѓународни награди, меѓу кои: Наградата Прешерен (1993), Европската награда за најдобар краток расказ Аугсбург, 1994), Награда на Хердер за литература (2003) и Наградата Жан Амери за есеј (2007)[4].

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди