Едмунд (Прв војвода од Јорк)

Едмунд (5 јуни 1341 - 1 август 1402) бил син на англискиот крал Едвард III и неговата сопруга Филипа.

Едмунд
војвода од Јорк
НаследникЕдвард
СопружникИзабела
Јоана
ДецаЕдвард
Констанца
Ричард
ДинастијаДинастија Плантагенет
Династија Јорк (основач)
ТаткоЕдвард III
МајкаФилипа

Кога навршил 21 година, тој се здобил со титулата Ерл од Кембриџ. На 6 август 1385 година, Едмунд станал војвода од Јорк. Со ова го дал почетокот на династијата Јорк, која подоцна ја започнала т.н. Војна на розите за англискиот престол.