Дилтиаземот е блокатор на калциумовите канали кој се користи во третманот на хипертензија, ангина пекторис, и некои типови на аритмија. Спаѓа во класа 3 на антиангинални лекови и класа IV на антиаритмици.

Дилтиазем
Diltiazem structure.svg
Diltiazem ball-and-stick.png
Систематско (IUPAC)
cis-(+)-[2-(2-Диметиламиноетил)-5-(4-метоксифенил)-3-оксо-6-тиа-2-азабицикло[5.4.0]ундека-7,9,11-триен-4-ил]етаноат
Клинички податоци
Заштитени имињаАлдизем
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa684027
Бременосна
категорија
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
  • US: само
Начин на
примена
Oral
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост40%
МетаболизамHepatic
Полувреме на елиминација3–4.5 hours
ЕкскрецијаRenal
Biliary
Lactic (in lactating females)
Назнака
CAS-број42399-41-7 Yes check.svgОк
ATC кодC05AE03 C08DB01
PubChemCID: 39186
IUPHAR/BPS2298
DrugBankDB00343 Yes check.svgОк
ChemSpider35850 Yes check.svgОк
UNIIEE92BBP03H Yes check.svgОк
KEGGD07845 Yes check.svgОк
ChEBICHEBI:101278 Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL23 Yes check.svgОк
Хемиски податоци
ФормулаC22H26N2O4S
Моларна маса414.519 g/mol
  (verify)

Дилтиаземот се метаболизира од и делува како инхибитор на ензимот CYP3A4, што доведува до тоа да стапува во интеракција со голем број на лекови.