Блокатор на калциумовите канали

Блокаторите на калциумовите канали се лекови кои го попречуваат движењето на калциумот (Ca2+) низ калциумовите канали.[2] Блокаторите на калциумовите канали се користат како антихипертензивни лекови, т.е., лекови кои го намалуваат крвниот притисок кај пациенти со хипертензија. Тие се особено ефикасни при ригидност на големите крвни садови, една од најчестите причини за покачен систолен крвен притисок кај постари пациенти.[3] Блокаторите на калциумовите канали често се користат за третман на аритмија, во превенција на церебрален вазоспазам, и за ублажување на градна болка предизвикана од ангина пекторис.

Блокатор на калциумовите канали
Класа на лек
Употребахипертензија, аритмија, кластерна главоболка[1]
ATC кодC08
Надворешни врски
MeSHD002121

ПримериУреди

Во оваа класа на лекови спаѓаат:

НаводиУреди

  1. Tfelt-Hansen, P; Tfelt-Hansen, J (2009). „Verapamil for cluster headache. Clinical pharmacology and possible mode of action“. Headache. Review. 49 (1): 117–25. doi:10.1111/j.1526-4610.2008.01298.x. PMID 19125880.
  2. "calcium channel blocker" at Dorland's Medical Dictionary
  3. Nelson M (2010). „Drug treatment of elevated blood pressure“ (PDF). Australian Prescriber. 33 (4): 108–12.