Демирхисарска Котлина

котлина во југозападна Македонија

Демирхисарска Котлинакотлина во областа Железник, во горното сливно подрачје на Црна Река, од изворишните делови до селото Бучин (влезот на Црна во Пелагонија). Ограничена е со водоразделните линии по Бушева Планина, Баба Сач, Илинска, Плакенска и Бигла со нивните разграноци[1]. Повисоките предели на котлината изобилува со засеци, кои ја делат на неколку посебни целини. Зафаќа вкупна површина од 645,3 км2 од кои на рамничарскиот дел отпаѓаат 66,8 км2 и лежат на надморска височина од 600 до 700 м.[1]

Демирхисарска Котлина во рамките на Македонија
Демирхисарска Котлина
Местоположба на Демирхисарска Котлина во Македонија

Во котлината се издвојуваат следниве целини:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Група автори (2016). „Демирхисарска Котлина“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 133. ISBN 978-9989-110-90-0.

41°13′51″N 21°12′43″E / 41.23083° СГШ; 21.21194° ИГД / 41.23083; 21.21194