Даре Џамбаз

политичар

Божидар (Даре) Џамбаз (Прилеп, 1 октомври 1911 - Скопје, 27 јануари 1981) — македонски фармацевт, борец и политичар.

Даре Џамбаз
Министер за финансии
На должноста
16 април 1945 – 18 април 1946
Претседател Лазар Колишевски
Претходник Љупчо Арсов
Наследник Даре Џамбаз
Министер за финансии
На должноста
18 април 1946 – 31 декември 1946
Претседател Лазар Колишевски
Претходник Даре Џамбаз
Наследник Даре Џамбаз
Министер за финансии
На должноста
31 декември 1946 – 6 јануари 1951
Претседател Лазар Колишевски
Претходник Даре Џамбаз
Наследник Даре Џамбаз
Министер за финансии
На должноста
6 јануари 1951 – 3 февруари 1953
Претседател Лазар Колишевски
Претходник Даре Џамбаз
Наследник ?
Министер за финансии
На должноста
19 декември 1953 – 15 април 1958
Претседател Љупчо Арсов
Претходник ?
Наследник ?
Лични податоци
Роден(а) 1 октомври 1911
Прилеп, Османлиско Царство
Починал(а) 27 јануари 1981(1981-01-27) (возр. 69)
Скопје, СФР Југославија

ЖивотописУреди

Дипломирал фармација во Загреб во 1935 година. Веднаш по окупацијата на земјата во 1941 година стапил во НОБ и бил активен борец. Бил уапсен од бугарските власти и интерниран во Бугарија (1942-1943).

По Втората светска војна бил член на АСНОМ - на Третото заседание во 1945 година, министер за финансии во владите на Лазар Колишевски од 1946 до 1953 година, како и во Владата на Љупчо Арсов од 1953 година. Бил претседател на РССНМ, претседател на Планинарскиот сојуз на РМ, а вршел и други општествени и политички раководни функции. Тој е еден од основачите на Републичкиот Црвен крст на Македонија и негов долгогодишен претседател до неговата смрт.[1][2]

Во негова чест, Домот на хуманитарни организации во Скопје и Планинарски дом на Водно го носат неговото име.

НаводиУреди

  1. „Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 1636 стр.
  2. Биографија на Даре Џамбаз oldprilep