Готвење — чин на преобразба на прехранбени состојки во јадење. Готвењето опфаќа широк обем на методи на топлинска, хемиска и физичка преработка, примена на разновидни алатки и технологии, и креативна употреба на посебни комбинации на прехранбени состојки, со цел да се подобри вкусот, изгледот или варливоста (во смисол на човековото ефикасно користење на хранливите материи) на јадењето. Готвењето бара од готвачите и готвачките да применат искуство, знаење и мислење во избор, мерење, и комбинирање на одредени состојки и примена на одредени техники и технологии врз нив не би ли се постигнал саканиот резултат.

Лице што готви во ресторан во Мароко

Готвење е посебна активност затоа што живописно ја пренесува прехранбената, естетската, земјоделската, стопанската, културната и верската разновидност на човечките цивилизации.

Топлинска обработкаУреди

Хемиска обработкаУреди

Физичка обработкаУреди

СостојкиУреди

ОвошјеУреди

ЗеленчукУреди

МесаУреди

Млечни производиУреди

ЖитарициУреди

ЗачиниУреди

Лековити билкиУреди

Здрава исхранаУреди

Кулинарство во светотУреди

Кулинарство во АфрикаУреди

Кулинарство во Азија и ПацификотУреди

Кулинарство во ЕвропаУреди

Кулинарство во Северна и Јужна АмерикаУреди

Надворешни врскиУреди