Кисело млеко е прехранбен производ направен  со скиселување на млекото. Скиселувањето му дава на млекото поинаков вкус што се постигнува преку бактериска ферментација преку додавање на некоја киселина, како што е сок од лимон или оцет. Киселината предизвикува млекото да коагулира и да се згусне, со што се намалува  растот на штетни бактерии и се подобрува  рокот на траење на производот.

Кисело млеко

Традиционално, киселото  млеко едноставно било свежо млеко што било оставено да ферментира и да се скилсеи со тоа што ќе биде чувано на топло место во текот на еден ден, често во близина на шпоретот. Денес киселото млеко се разликува од млекото што се скиселило по природен пат.[1]

Наводи уреди

  1. "Dairy-Milk". healthyeating.org