Цимет[1], канела[2] или дарчин[3] — зачин кој се добива од кората на циметово дрво, кое најмногу расте во Шри Ланка, Индонезија, Бразил и Индија. Циметовото дрво потекнува од Југоисточна Азија, а циметот во Европа бил пренесен во XVI век[4].

Стапчиња цимет и мелен цимет

Циметот како тема во уметноста уреди

Наводи уреди

  1. „цимет“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „канела“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „дарчин“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. "Cassia, also known as cinnamon or Chinese cinnamon is a tree which has bark similar to that of cinnamon but with a rather pungent odour," remarks Maguelonne Toussant-Samat, Anthea Bell, tr. The History of Food, revised ed. 2009, p.437.
  5. Bruno Šulc, Cimetaste prodavnice. Beograd: Paidea, 2015, стр. 59-69.
  6. Neil Young With Crazy Horse – Everybody Knows This Is Nowhere (пристапено на 11.12.2023)

Надворешни врски уреди