Глигор Паковски (роден на 27 април 1932 година во Галичник - починал на 26 јануари 2020 година во Скопје) — македонски тон-снимател и тонски монтажер.[1]

Глигор Паковски
Роден 27 април 1932
Галичник, Кралство Југославија
Починал 26 јануари 2020
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање филмски работник

Животопис уреди

Паковски е роден во Галичник во 1932 година. По завршување на Вишата сојузна електростопанска школа во Скопје во 1953 година се вработил во продуцентската куќа „Вардар филм“ каде го поминал својот работен век како тонски снимател, односно монтажер на звук. Играниот филм „Волчја ноќ“ и документарниот „Ритам и звук“ биле првите задачи на Пакоски. Филмографијата на Глигор Пакоски е обемна, својот авторски придонес го дал во 24 играни и во повеќе од 150 документарни филмови.

Награди уреди

  • 1973 ФЈИФ Пула, Златна арена за тон / „Татко“
  • 1976 Награда „11 Октомври“/ „Австралија, Австралија“
  • 1976 Награда „13 Ноември“/ „Селанска буна“
  • 1978 ФЈДКФ Белград, Златен медал Белград за тон / „Угич“
  • 1979 ФЈДКФ Белград, Златен медал Белград за тон / „Голгота“, „Дае“
  • 1985 ФЈИФ Пула, Златна арена за тон / „Јазол“

Паковски е добитник и на наградата „Златен објектив“ за 2014 година, која Кинотеката на Македонија ја доделува за исклучителен придонес во македонската кинематографија.

Починал на 26 јануари 2020 година во Скопје.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Паковски“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1109. Text "series " ignored (help)