Герман I (охридски архиепископ)

Герман — православен свештеник и охридски архиепископ во период од 1688 до 1691 и од 1702 до 1703 година.[1]

Герман I
Архиепископ од околу 1688 и 1691
Архиепископ до околу 1702 и 1703
Претходник Григориј III
Григориј IV
Наследник Теофан
Игнатиј III
Роден 17 век
Починал XVIII век
Други архиепископи со име Герман

Бил избран за охридски архиепископ на 8 мај, 1688 година од функцијата воденски митрополит. Изборот бил надвор од канонските правила, бидејќи го извршиле тројца синодални архиереи. Симнат е од архиепископскиот престол на 8 август, 1691 година. Во 1695 година, Герман формално се откажал од престолот, но најверојатно уште еднаш го зел престолот во 1699 година ѝ на него останал до 1702 година, но не подоцна од првата четвртина на 1703 година.[2]

Наводи

уреди
  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.
  2. д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 126–127. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)