Германски цар или кајзер (германски: Deutscher Kaiser) бил официјален наслов на шефот на државата и наследни владетел на Германското Царство. Специјално избран термин, бил воведен со уставот од 1 јануари 1871 година и траел до официјалното абдицирање на Вилхелм II на 28 ноември 1918 година. Цар на Светото Римско Царство понекогаш се нарекува и „германски цар“.

По револуцијата од 1918 година, функцијата шеф на државата била наследена од претседателот на Германија (1919-1945) (германски: Reichspräsident), почнувајќи од Фридрих Еберт.

Германско Царство (1848-49)

уреди

Во пресрет на револуцијата од 1848 и за време на Германското Царство (1848-1849), на кралот Фредерик Вилијам IV од Прусија му била понудена титулата „Цар на Германците“ (германски: Kaiser der Deutschen) од страна на Франкфуртскиот парламент во 1849 година, но го одбил тоа. Фредерик Вилијам верувал дека само германските кнезови имале право да направат таква понуда, во согласност со традициите на Светото Римско Царство.

Создавање

уреди
 
Вилијам I е прогласен за германски цар во Салата на огледала во Версај, Франција (сликарство на Антон фон Вернер )

Насловот бил внимателно избран од Ото фон Бизмарк, Премиерот на Прусија и канцеларот на Северногерманскиот Сојуз, по дискусијата што продолжила до објавувањето на кралот Вилијам I од Прусија како император во Палатата Версај за време на опсадата на Париз . Вилијам ја прифатил оваа титула со нетрпеливост на 18 јануари, претпочитајќи "император на Германија" ( германски: Kaiser von Deutschland ). Сепак, тоа би сигнализирало територијален суверенитет неприфатлив за јужногерманските монарси, како и барање за земјиште надвор од неговото владеење ( Австрија, Швајцарија, Луксембург итн. ).[1][2]

"Императорот на Германците", како што било предложено во Франкфуртскиот парламент во 1849 година, бил исклучен од Вилијам, бидејќи тој се сметал себеси за крал кој владеел со божествената десница и избран " По Божја благодат ", а не од луѓето во популарна монархија .[3] Но, повеќе, Вилијам не бил среќен поради круната што изгледала вештачки (како Наполеон), создадена со устав. Тој се плашел дека ќе ја засени пруската круна.

Прускиот крал бил носител на Bundespräsidium од 1867 година. Новиот устав од 1 јануари 1871 година, по одлуките на Рајхстаг и Бундесратот на 9/10 декември, ја трансформирале Северногерманскиот Сојуз ( германски: Norddeutscher Bund ) во германската империја ( германски: Deutsches Reich ). Оваа империја била федерална монархија ; царот бил шеф на државата и претседател на федералните монарси ( кралевите Баварија, Виртемберг, Саксонија, големите војводи на Баден, Мекленбург-Шверин, Хесен, меѓу другите, како и на кнежевствата, војводствата и на слободните градови на Хамбург, Либек и Бремен ).[4][5][6]

Според империјалниот устав, империјата била федерација на држави под постојано претседателство со кралот на Прусија. Така, империјалната круна била директно поврзана со пруската круна - нешто што Вилхелм II го открил по Првата светска војна. Тој погрешно верувал дека владеел со империјата во лична заедница со Прусија. Со крајот на војната, тој призна дека не можел да остане цар, но првично мислел дека може да ја задржи својата пруска круна.[7]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. William Dawson (14 July 2017). History of the German Empire. Merkaba Press. стр. 355.[мртва врска]
  2. Ernst Rudolf Huber: Deutsche Verfassungsgeschichte seit 1789. Band III: Bismarck und das Reich. 3rd edition, W. Kohlhammer, Stuttgart 1988, p. 750-753.
  3. Heinrich August Winkler (2006). Germany: 1789–1933. Oxford University Press. стр. 189. ISBN 978-0-19-926597-8.
  4. Karl Kroeschell: Deutsche Rechtsgeschichte, Bd. 3: Seit 1650, 5. Aufl., Böhlau/UTB, Köln/Weimar/Wien 2008, S. 235.
  5. Michael Kotulla: Deutsche Verfassungsgeschichte: Vom Alten Reich bis Weimar (1495–1934), 2008, Rn. 2042.
  6. Klaus Stern: Das Staatsrecht der Bundesrepublik Deutschland. Band V: Die geschichtlichen Grundlagen des deutschen Staatsrechts. Die Verfassungsentwicklung vom Alten Deutschen Reich zur wiedervereinigten Bundesrepublik Deutschland. C.H. Beck, München 2000, ISBN 978-3-406-07021-1, Rn. 128.
  7. Wilhelm II (1922). The Kaiser's Memoirs. Преведено од Thomas R. Ybarra. Harper & Brothers Publishers. стр. 285–91.

Библиографија

уреди

Надворешни врски

уреди