Премиер на Прусија

Премиерот или поточно Министер-претседателот (германски: Ministerpräsident) на Прусија е функција што постоела во еден или друг облик од 1702, па сè до правното укинување на Прусија во 1947. Во времето кога Прусија била независно кралство (од 1701), премиерот имал улога на главен министер на кралот и претседавал со Пруското собрание (основано во 1848). По обединувањето на Германија во 1871 до укинувањето на царството во 1918, премиерот ја извршувал функцијата заеднички со царскиот канцелар. Во Вајмарската Република, премиерот станал шеф на владата. Во 1935 Прусија нацистите ја укинуваат Прусија како покраина, и така функцијата станува чисто формална без никаква вистинска власт и надлежност и сосем исчезнува по II светска војна.

Главни министри на Кралството Прусија

уреди
 
Хајнрих Карл фон унд цум Штајн

Министри-претседатели на Кралството Прусија

уреди
 
Ото фон Бизмарк како премиер на Прусија

Министри-претседатели на Слободната Држава Прусија

уреди
 
Фридрих Еберт
Име Мандат Партија
Министри-претседатели на Слободната Држава Прусија во Вајмарската Република
Фридрих Еберт 9 ноември 1918 -
11 ноември 1918
СДП
Паул Хирш 11 ноември 1918 -
27 март 1920
СДП
Ото Браун 27 март 1920 -
21 април 1921
СДП
Адам Штегервалд 21 април 1921 -
5 ноември 1921
ДЦП
Ото Браун 5 ноември 1921 -
18 февруари 1925
СДП
Вилхелм Маркс 18 февруари 1925 -
6 април 1925
ДЦП
Ото Браун 6 април 1925 -
20 јули 1932
СДП
Функцијата е укината.
Станува надлежност на рајхскомисарот
20 јули 1932 -
30 јануари 1933
Министри-претседатели на Слободната Држава Прусија во составот на Третиот Рајх
Франц фон Папен 30 јануари -
10 април 1933
Херман Геринг 10 април 1933 -
24 април 1945
НСДАП
Адолф Хитлер Рајхсштатхалтер
25 април 1933 -
30 април 1945
НСДАП

Поврзано

уреди