Претскажување

(Пренасочено од Гатање)

Претскажување или предвидување или дивинација (од латински divinare „вдахнат од бога“) е обид да се дознае информација преку знаци или преку натприродното.[1]

Овој човек од Румсики, Камерун, ја кажува иднината преку толкување на промените на водата предизвикани од различни предмети.

Вообичаени методи

уреди

Гатањето како тема во уметноста

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Дефиниција на претскажувањето
  2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 122-123.