Гамов каталог

астрономски каталог на оддавни маглини

Гамов каталог (англиски: Gum catalog) — астрономски каталог на 84 оддавни маглини на јужното небо. Составен е од австралискиот астроном Колин Стенли Гам (1924-1960) во опсерваторијата Маунт Стромло кај Канбера користејќи широкоаголна фотографија. Гам ја објавил својата работа во 1955 г. во трудот наречен „Студија на расеаните јужни H-алфа маглини“ (A study of diffuse southern H-alpha nebulae) во која се претставува каталогот од 84 маглини и маглински склопови. Слични каталози се Шарплесовиот и RCW, и многу Гамови објекти се присутни и во нив. Меѓутоа, RCW и Гамовиот претежно ја покриваат јужната полутопка (каде е сместена „Маунт Стромло“).

Гамов каталог
The star formation region Gum 41.jpg
Други називиGum
Вид пописАстрономски каталог Edit this on Wikidata
ЦелОддавна маглина Edit this on Wikidata
ОрганизацијаМаунт Стромло Edit this on Wikidata
Наречен поКолин Стенли Гам Edit this on Wikidata
Објавен1955 Edit this on Wikidata

Гамовата Маглина е наречена по Гам, кој ја открил како Гам 12; претставува оддавна маглина во соѕвездијата Едро и Крма.

ПримериУреди

Ознака Име Слика Имиња и ознаки
Гам 4 NGC 2359   Торов Шлем, Гам 4, Шарплес 298, NGC 2359
Гам 15 RCW 32   Гам 15, Ѕвездородна област
Гам 16 Остаток од супернова во Едро Гам 16, Остаток од супернова во Едро
Гам 20 RCW 36   RCW 36
Гам 29 RCW 49   Гам 29, RCW 49
Гам 60 NGC 6302   Sh2-6, NGC 6302, Бубачка,

PK 349+01 1, Пеперутка, RCW 124, Колдвел 69

Гам 64 NGC 6334   ESO 392-EN 009, Шарплес 8, RCW 127, Гам 64, NGC 6334
Гам 66 NGC 6357   Sh2-11, NGC 6357, RCW 131, Гам 66, Војна и Мир
Гам 72 Лагуна   Sh2 25, RCW 146, Гам 72, Месје 8
Гам 76 Триделна Маглина   Sh2 30, M20, NGC 6514, RCW 147, Гам 76
Гам 81 Омега   Омега, M17, NGC 6618, Лебед, Шарплес 45, RCW 160, Гам 81
Гам 83 Орел   Sh2 49, Месје 16, NGC 6611, RCW 165, Гам 83

СписокУреди

НаводиУреди

  1. „A Study in Scarlet“. ESO Press Release. Посетено на 18 април 2014.

ИзвориУреди

Надворешни врскиУреди

ПоврзаноУреди