RCW-каталог

астрономски каталог

RCW-каталог (од англиски: Rodgers, Campbell, Whiteoak - Роџерс Кемпбел и Вајтоук) — астрономски каталог на подрачја кои оддаваат -зрачење во јужниот дел на Млечниот Пат[1]. Опфаќа 182 тела, вклучувајќи многу тела од пораниот Гамов каталог.

RCW-каталог
Вид пописАстрономски каталог Уреди на Википодатоците
ЦелОддавна маглина, ѕвездообразбено подрачје Уреди на Википодатоците
Објавен1960 Уреди на Википодатоците

Подоцнежниот Колдвелов каталог содржи извесни тела од RCW-каталогот. Има извесен преклоп со каталогот Шарплес-2, иако тој претежно ја опфаќа северната полутопка, додека RCW и Гамовиот ја покриваат јужната.

RCW-каталогот е составен од Александар Вилијам Роџерс, Колин Т. Кемпбел и Џон Бартлет Вајтоук. Тројцата астрономи каталогизирале јужни маглини работејќи под водство на холандско-американскиот астроном Барт Бок во опсерваторијата „Маунт Стромло“ кај Канбера, Австралија во текот на 1960-тите.

Примери уреди

RCW Име Слика Други имиња и ознаки
RCW 11 RCW 11   Sh2-308, LBN 1052
RCW 34 RCW 34   Гам 19
RCW 36 RCW 36   Гам 20
RCW 42 RCW 42   Гам 26
RCW 38 RCW 38   RCW 38
RCW 49 RCW 49   Гам 29
RCW 57 RCW 57   NGC 3582, Факелоносец[2]
RCW 75 Сток 16 Гам 48a, Сток 16
RCW 86 RCW 86   RCW 86
RCW 88 RCW 88   RCW 88
RCW 106 RCW 106  
RCW 108 RCW 108   Гам 53
RCW 124 NGC 6302   Sh2-6, NGC 6302, Бубачка,

PK 349+01 1, Пеперутка, RCW 124, Гам 60, Колдвел 69

RCW 127 NGC 6334   ESO 392-EN 009, Шарплес 8, RCW 127, Гам 64, NGC 6334
RCW 131 NGC 6357   Sh2-11, NGC 6357, RCW 131, Гам 66, Војна и Мир
RCW 146 Лагуна   Sh2 25, RCW 146, Гам 72
RCW 147 Триделна Маглина   Sh2 30, M20, NGC 6514, RCW 147, Гам 76
RCW 160 Омега   Омега, M17, NGC 6618, Лебед, Шарплес 45, RCW 160, Гам 81
RCW 165 Орел   Sh2-49, Месје 16, NGC 6611, RCW 165, Гам 83
RCW 174 W 40   Sh2-64

Список уреди

 
NGC 3582 — дел од RCW 57, голема ѕвездорода област во Млечниот Пат.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Rodgers, A. W.; Campbell, C. T.; Whiteoak, J. B. (1960), „A catalogue of Hα-emission regions in the southern Milky Way“, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 121 (1): 103–110, Bibcode:1960MNRAS.121..103R, doi:10.1093/mnras/121.1.103, Посетено на 30 јануари 2007
  2. Маглината Факелоносец Архивирано на 5 јуни 2021 г. — форум „Astronomy Shed“ (англиски)

Надворешни врски уреди