ВМРО - ПРАВДА

(Пренасочено од ВМРО-ПРАВДА)
За други значења видете ВМРО (појаснување)

ВМРО - ПРАВДА била конспиративна политичка организација во НР/СР Македонија формирана од припадниците на ВМРО-СДРМА во Прилеп со политичка програма: обединета самостојна држава Македонија со парламентарно уредување по угледот на парламентарните држави на Запад, надополнета со заложби за остварување социјалнаправда[1]. Дејноста ја проширила мрежата во Битола, Охрид, Ресен, Скопје, Свети Николе, Штип, Берово, Струмица и во селата, во Малешевско и во Дебрца. Членовите на Организацијата се декларирале како следбеници на Претседателот Методија Андонов-Ченто т.н. „чентовци“. И по честите апсења опстојувала. Организацијата ја проширила својата мрежа и дејноста ( во периодот 19701971) во Пиринскиот и во Егејскиот дел на Македонија[2]. Преку студентската група во Загреб, одржувала врски со Движењето за ослободување на Македонија (ДОМ) во Европа. Дејствувала во периодот од 1948 до 1985 година.

НаводиУреди

  1. Сто години ВМРО. Златна книга, Скопје, 1993
  2. М. Миноски, Авнојска Југославија и македонското национално прашање (1943–1946), Скопје, 2000