Градежништво

Градежништво е индустрија на градење.

Градежништво

Градежништвото како мотив во книжевностаУреди

  • „Ѕидањето на Скадар“ (српски: Зидање Скадра) — српска епска, јуначка песна.[1]
  • „Ѕидањето на Раваница“ (српски: Зидање Раванице) — српска епска, јуначка песна.[2]
  • „Ѕидар“ — песна на македонскиот поет Јован Котески.[3]
  • „Ѕидарот од Валентина“ — расказ на италијанскиот писател Џани Родари.[4]

НаводиУреди

  1. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 73-79.
  2. Војислав Ђурић, Антологија српских народних јуначких песама. Београд: Српска књижевна задруга, 2012, стр. 92-95.
  3. Јован Котевски, Пеплосија. Мисла, Скопје, 1966, стр. 41.
  4. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.

Надворешни врскиУреди