Слатинска Река

река во Македонија

Слатинска Река — река која извира на источните падини на планината Челоица, на надморска височина од 1.720 метри. Поминува низ селото Слатина, по кое го добила и своето име. Се влева во реката Треска, на надморска височина од 510 метри.[1]

Слатинска Река
Поглед на реката
Местоположба
ДржаваМакедонија Македонија
Општина Македонски Брод
СелаСлатина
Физички особености
Извор 
 • местоЧелоица
 • надм. вис.1.720 м
Устие 
 • место
Треска
 • надм. вис.
510 м
Должина9,3 км
Големина на сливот30,38 км2
Особености на сливот
ТечениеТрескаВардарЕгејско Море

Реката е долга 9,3 километри и претставува лева притока на Треска. Вкупниот пад меѓу котата на изворот и на вливот е најголем од сите притоки на реката Треска.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Димитровска, Олгица (2012). Географски разгледи. Скопје: Институт за географија. стр. 43.

Надворешни врски уреди