Бесна гулапка, силно отровна печурка , припаѓа во групата базидиомицет печурки и видови од родот Russula. Има црвена, конвексно до рамна шапка до 8.5 см со пречник, со кутикула што може да се излупи скоро до центарот. Жеабрите се бели до бледо крем боја и се тесно распоредени. Мазната бела дршка достигнува до 10.5 см долга и 2.4 см широка. Првпат е опишана во 1774 година, печурката има широка распространетост во Северната полутопка, каде што расте на земја во влажни шуми во микоризална асоцијација со четинари, особено бор.

Вообичаените имиња на печурката се однесуваат на гастроинтестинални тегоби што ги предизвикува кога се консумира сурова. Месото е исклучително луто, но овој вкус, заедно со неговата токсичност, може да се отстрани со вриење или маринирање. Иако порано се јадела во Русија и земјите од источна Европа, генерално не се препорачува за консумирање. Постојат многу слични видови Русула кои имаат црвена капа со бело стебло и жабри, од кои некои може со сигурност да се разликуваат од Бесната гулапка само со микроскопски одлики.

Таксономија уреди

Бесната гулапка за првпат официјално била опишана како (Agaricus emeticus) од страна на Јакоб Кристијан Шефер во 1774 година, во својата серија за габите во Баварија и Пфалц, „Печурките се“ (Fungorum qui) во Баварија и Пфалц околу Регенсбург произведени примероци. Кристијан Хендрик Персон го сместил во сегашниот род Русула во 1796 година, каде што и останал. Според номенклатуларната база на податоци MycoBank, (Agaricus russula) е синоним на Бесната гулапка што ја објавил Џовани Антонио Скополи во 1772 година, две години порано од описот на Шефер. Сепак, ова име е недостапно бидејќи името на Персон е санкционирано. Дополнителни синоними вклучуваат Amanita rubra на Џан -Батист Ламарк (1783) и последователната нова комбинација на Аугустин Пирамус де Кандол Agaricus ruber (1805). Специфичниот епитет потекнува од старогрчкиот emetikos / εμετικος 'еметик' или 'повраќање-поттикнување'. Слично на тоа, неговите вообичаени имиња на болен, повраќање русула, исто така, се однесуваат на оваа особина.

Бесната гулапка е вид вид од родот Русула. Според инфрагенеричката класификација на Русула од Ролф Сингер, таа е исто така тип на дел Русула. Во алтернативна класификација предложена од Анри Ромагнези, тоа е тип на вид на потсекција Emeticinae. Молекуларната анализа на европските видови Русула утврдиле дека Бесната гулапка е во групата во клада со ( R.raoultii, R.betularum и R.nana); подоцнежната анализа ја потврдила тесната филогенетска врска помеѓу бесната гулапка и последните две Русули.

Опис уреди

 
„Бесна гулапка“ Тесно распоредени жабри
 
Спорите се елипсовидни до јајцевидни и украсени со брадавици и боцки

Лепливата шапка на бесната гулапка е 2.5 - 8.5 см широка, со форма што се движи од конвексна (кај младите примероци) до сплескана, понекогаш со централна вдлабнатост, а понекогаш и со плитка форма. Таа е светлоцрвена или цреша црвена, а во зрелоста, маргините имаат фини радијални жлебови што се протегаат 2-7 мм кон центарот на шапката. Кутикулата може лесно да се излупи од шапката скоро до центарот. Кршливото месо е бело (или затемнето црвено директно под кутикулата на шапката), има 4-9 мм густина, и има многу остар и лут вкус. Жабрите се тесно распоредени, бели до кремасто-бели и имаат прицврстување на дршката, почнувајќи од надуено до припоено или целосно слободно.Тие создаваат (содржат вкрстени вени во просториите помеѓу жабрите) и повремено се спојуваат во близина на маргините на шапката. Плодните тела имаат малку овошен или зачинет мирис.

Белото стебло, дршката има 4.5 - 10.5 см должина за 0.7 - 7.4 см широчина, и има приближно иста ширина низ целата должина, иако може да биде малку подебела во близина на основата. Нејзината површина е сува и мазна, понекогаш обележана со слаби надолжни жлебови. Или е полнет (исполнет со памучна јама) или делумно шуплив, и нема прстен или делумен превез.

Бесната гулапка произведува отпечаток од бела до жолтеникаво-бела боја на спорите. Спорите се приближно елипсовидни до јајцевидни, со делумно мрежеста површина (како мрежа). Тие имаат димензии од 8,8–11,0 со 6,6–8 мм, и се амилоид, што значи дека тие ќе се обојат во сина, синкавосива, до црна боја во реагенс на Мелцер. Базидија (клетките кои носат спори) се во форма на клупски, четворокраки спори, хијалински (проsирни) и имаат димензии 32,9-50 до 9,0-11,6 мм. Цистидија која се наоѓа на лицето на жабрите (плевроцистидија) е донекаде цилиндрична во форма на клупска или вретенеста, и има димензии 35-88 со 7,3-12,4 мм. Тие се жолтеникави и содржат грануларна содржина. Хеилоцистидиите (се наоѓа на рабовите на жабри), кои се слични по форма на плевроцистидија, со тенки зидови, хијалински и имаат димензии 14–24 со 4,4–7,3 мм. Врските со стегите се отсутни од хифите.

Црвените пигменти на оваа и на другите русули се растворливи во вода до одреден степен, а овошните тела честопати ќе се обелат или избледуваат на дожд или сончева светлина; бојата на капачето кај постарите примероци може да избледи во розова или портокалова боја или да развие бели дамки. Главниот пигмент одговорен за црвената боја на овошните тела се нарекува русулародин, но малку е познато за неговиот хемиски состав.

Токсичност уреди

Како што имплицира и нејзиното име, печурката не може да се јаде, иако не е толку опасна како што понекогаш е опишана во постарите водичи за печурки. Симптомите се главно од гастроинтестинална природа: гадење, дијареја, повраќање и колични грчеви во стомакот. Овие симптоми обично започнуваат половина час до три часа по консумацијата на печурката, и обично доаѓаат спонтано, или по кратко време откако проголтаниот материјал е протеран во цревниот тракт. Активните агенси не се идентификувани, но се смета дека се сесвитерпени, изолирани од сродниот род Lactarius и од R.sardonia. Сесквитерпеноиди кои се идентификувани од бесната гулапка ги вклучува претходно познатите соединенија лактароруфин А, фурандиол, метоксифураналхохол и неименувано соединение, единствено за овој вид.

Горчливиот вкус исчезнува при готвењето и се вели дека тогаш може да се јаде, иако не се препорачува консумација. Печурката порано се јадела во источноевропските земји и Русија по провривање (што ги отстранува токсините), а потоа солење или маринирање. Во некои региони на Унгарија и Словачка, кутикулата на шапката се отстранува и се користи како зачин за гулаш. И црвената верверица ( Sciurus vulgaris ) и американската црвена верверица (Tamiasciurus hudsonicus ) се познати по тоа што се хранат, и ја јадат бесната гулапка. Други суштества што се документирани како ја конзумираат печурката ги вклучуваат полжавот (Mesodon thyroidus), неколку видови на полжави (вклучувајќи Arion ater, A.)subfuscus, А.intermedius, Limax maximus, L.cinereoniger и Deroceras reticulatum ), мувите Drosophila falleni и D. quinaria, и печурката Allodia bipexa.

Слични видови уреди

Бесната гулапка е еден од над 100 црвенокапи видови русула познати ширум светот. Поврзаност болен од буково дрво (R.nobilis) се наоѓа под бука во Европа. Многумина, како што е крвавата кршлива гулапка (R.sanguinaria), која се јаде; овој вид може да се разликува од бесната гулапка со црвеникавото ниво на неговото стебло. Меѓу убавите за јадење, постои R.padulosa, најчесто се наоѓа во Европа и Северна Америка.

Црвено капа Русула изгледа
 
       
R. paludosa често има помалку изразена боја на капачето R. sanguinaria има црвеникаво црвенило во стеблото. R. nobilis расте во букова шума. R. aurea има жолто стебло, жабри и месо. R. nana расте во висорамнини со џуџеста врба или алпска млечка.

Дистрибуција и живеалиште уреди

Како и сите видови на Русула, бесната гулапка е микоризална и формира заемно корисно партнерство со корените на дрвјата и одредени тревни растенија. Претпочитани растенија домаќини се четинарите, особено боровите. Плодните тела растат поединечно, расфрлани или во групи во мов во близина на мочуришта и во четинарски и мешани шуми. Печурката повремено се наоѓа на хумус од овошје или на многу распаднато дрво. Печурката е позната од Северна Африка, Азија и Европа и може да биде локално многу честа. Постои извесно сомневање за обемот на нејзиниот опсег во Северна Америка, бидејќи некои видувања се однесуваат на поврзаната (R.sivicola); првично името „Бесна гулапка“ (Russula emetica) честопати се применувала на која било црвено-шапкаста Русула. Печурките во Австралија сега се повикуваат на слично обоената (R. persanguinea).

Повеќегодишна теренска студија за растот на бесната гулапка и распространетост на бесната гулапка на плантажи со борови во Шкотска открило дека вкупната продуктивност е 0,24-0,49 милиони печурки на хектар годишно (приближно 0,1-0,2 милиони печурки / хектар / година), што одговара на свежа тежина од 265–460 кг на хектар годишно (49–85 кг / хектар / година). Продуктивноста била најголема од август до октомври. Долговечноста на печурките се проценува на 4-7 дена. Во студија за разновидноста на габите кај ектомикоризалните видови во смрекова шума Ситка, бесната гулапка била една од првите пет доминантни габи. Споредувајќи ја честотата на производство на плодно тело помеѓу шумски дрва стари 10, 20-, 30- или 40 години, бесната гулапка била најплодна кај последните.