Милиметар

единица за должина
(Пренасочено од Мм)

Милиметар (симб. мм или mm) — мерка за должина, илијадити дел од метарот, што е основна мерна единица за должина во СИ Системот. Милиметарот дел дел од Метричкиот систем. Може да се користи и како дел за мерење на површина како милиметар квадратен или за волумент како милиметар кубен.

Линијар со дециметар, сантиметар и милиметар за споредба

Следствено милиметарот припаѓа заедно со останатите мерки:

микрометар << милиметар << сантиметар << дециметар << метар << декаметар << километар