Безбошка Река

река во Пиринска Македонија

Безбошка Река (бугарски: Безбожка река) или Дуиловицарека во Разлошко (Општина Банско), Пиринска Македонија, десна притока на Места.

Безбошка Река
Безбожка река
Местоположба
МестоРазлошко (Оп. Банско), Пиринска Македонија
Физички особености
Извор 
 • местоБезбошко Езеро, Северен Пирин
 • надм. вис.1.375 м
Устие 
 • место
р. Места, Лушин
Должина16 км
Големина на сливот23,2 км2
Особености на сливот
ТечениеМестаЕгејско Море

Извира од Безбошкото Езеро (на 1.375 м.н.в.) на Северен Пирин. Тече на североисток и завршува како десна притока на Места во месноста Лушин.[1]

Реката е долга 16 км. Богата е со пастрмка. Во горниот и долниот дел, долината е дълбоко врежана во гранит, гнајс и амфиболит, а во долниот дел — во песочник и конгломерат. Поречието е обраснато со кривул во горното и со смрча, ела, бор и други во средното и долното течение.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Енциклопедия „Пирински край“, том I. Благоевград: Редакция „Енциклопедия“. 1995. стр. 76. ISBN 954-90006-1-3.