Пастрмка

род риби
Пастрмка
Период: Миоцен - денес[1]
Атлантски лосос (Salmo salar)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Зракоперки
Ред: Пастрмковидни
Семејство: Пастрмки
Потсемејство: Пастрмки
Род: Пастрмка
(Linnaeus, 1758)
Видови
(во текстот)

Пастрмка (науч. Salmo) — род на риби од семејството на пастрмките (Salmonidae) каде спаѓаат пастрмките и лососите, од кои најпознати се охридската пастрмка (Salmo letnica), речната пастрмка (Salmo trutta), атлантскиот лосос (Salmo salar) и други. Родот живее претежно во Европа. Само ареалот на атлантскиот лосос се протега до северните краишта на Северна Америка. Пастрмките и лососите од Тихиот Океан припаѓаат на друг род, наречен куконосни (Onchorhynchus).

Бројот на посебни видови и подвидови во родот Пастрмки е спорен. Атлантскиот лосос и речната пастрмка се широко распространети видови, но највеќето други таксони се ендемски на еден слив (тука спаѓаат охридската пастрмка со подвидовите летница, струшка пастрмка, охридска белвица итн).

Видови уреди

На базата FishBase се наведени следниве признаени видови:[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Sepkoski, Jack (2002). „A compendium of fossil marine animal genera“. Bulletins of American Paleontology. 364: стр. 560. Архивирано од изворникот на 2011-07-23. Посетено на 8 јануари 2008.
  2. Признаени видови на Пастрмки (Salmo) - FishBase, проверено на 19 февруари 2011 (англиски)